Begrippenlijst hypotheken

Het komt regelmatig voor dat mensen die een huis gaan kopen geconfronteerd worden met allerlei onbekende vaktermen. Op deze pagina leggen we graag de meest voorkomende begrippen uit die tijdens het hypotheekproces de revue passeren.

Klik heel eenvoudig op één van de beginletters. Mocht de uitleg niet voldoende zijn, of zit het woord wat u zoekt er niet bij, aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze medewerkers.

Aankoopkeuring

Bij de koop van een bestaande woning, is het belangrijk te weten wat de staat van onderhoud is en wat eventueel bijkomende onderhoudskosten zijn. Een aankoopkeuring is een visuele inspectie, die een beeld geeft van de bouwkundige staat van de aan te kopen woning. U ontvangt een bouwkundig rapport, waarin de gebreken en kosten beschreven staan. U kunt de aankoopkeuring gebruiken om een aankoopbeslissing nemen en te onderhandelen over de koopprijs.

Een aankoopkeuring is geen taxatie. Met een taxatie wordt de vrije verkoopwaarde(marktwaarde) van een woning vastgesteld en wordt er niet specifiek naar het onderhoud van de woning en haar eventuele gebreken gekeken.

Advies- en bemiddelingskosten

Ga je een huis kopen, dan heb je een hypotheek nodig. Veel mensen laten het advies en het afsluiten van de hypotheek over aan hypotheekadviseurs. Hier zijn kosten aan verbonden. Sommige hypotheekaanbieders hanteren een vast bedrag voor hypotheekadvies en bemiddeling.