Hypotheekvormen

Er zijn diverse hypotheekvormen. Hieronder vind je een beschrijving van elke hypotheek. Elke hypotheekvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je kiest uiteindelijk altijd een hypotheek die bestaat uit één of meerdere van de hoofdvormen zoals hieronder beschreven.

Aflossingsvrije hypotheek
De aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij gedurende de looptijd niet wordt afgelost op de hypotheekschuld. Lees meer over de aflossingsvrije hypotheek.

Annuiteïtenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je altijd een vast bedrag gedurende de looptijd bij gelijkblijvende rente. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing (annuïteit). Lees meer over de annuiteïtenhypotheek.

Bankspaarhypotheek
De hypotheekvorm bankspaarhypotheek bestaat sinds 2008. Bij deze hypotheekvorm is het doel om een kapitaal op te bouwen via een (geblokkeerde) spaarrekening (SEW) of beleggingsrekening (BEW). Lees meer over de bankspaarhypotheek.

Beleggingshypotheek
Een beleggingshypotheek is (was) een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een effectendepot. Lees meer over de beleggingshypotheek.

Effectenhypotheek
Bij de effectenhypotheek betaal je alleen rente. De lening wordt niet afgelost. Daarnaast wordt eenmalig een bedrag in een beleggingsfonds gestort. Het afsluiten van deze hypotheek is niet meer mogelijk.

Hybride hypotheek
De hybride hypotheek combineert de eigenschappen van een spaarhypotheek en de beleggingshypotheek. Het afsluiten van deze hypotheek is niet meer mogelijk.

Levenhypotheek
Een levenhypotheek is een combinatie tussen een aflossingsvrije hypotheek en een kapitaalverzekering. Lees meer over de levenhypotheek.

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek wordt steeds minder betaalt per maand. De aflossing blijft hetzelfde maar het bedrag aan rente daalt. Lees meer over de lineaire hypotheek.

Spaarhypotheek
De spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij een kapitaal wordt opgebouwt tijdens de looptijd. Lees meer over de spaarhypotheek.

Zodra je weet welke hypotheekvorm het beste bij jou en jouw situatie past, kun je vrijblijvend een offerte aanvragen. De deskundige en onafhankelijke hypotheekadviseur kan dan met jou de juiste hypotheekvorm selecteren. Je kunt dan op basis van vergelijkingen de voor jou meest gunstige hypotheek kiezen.